Engega el projecte GAP liderat per la UFEC per augmentar el nombre de llicències femenines

Date

El passat 27 de juliol de 2022 va arrencar el projecte GAP Women (Gender Actions to increase Women’s Participation in Sports – Accions de gènere per augmentar la participació de les dones en l’esport), liderat per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea a la Comissió Europea. Es tracta d’un projecte que compta amb la participació de nou partners i que treballarà per eliminar la bretxa de gènere a l’esport. 

Isabel Pérez, Secretària General de la UFEC ha recordat que des d’aquesta institució s’ha près el compromís ferm d’incorporar les dones directives implicades en l’activitat federativa al consell directiu. “Situar-les en els llocs de presa de decisió permet visibilitzar la seva aportació així com promoure la pràctica esportiva de les dones, ambdues accions essencials per arribar a la igualtat efectiva”, ha conclòs Pérez.

El GAP Women promourà l’augment de llicències federatives de dones, així com la seva implicació en càrrecs directius i de lideratge. 

Eliminar la bretxa de gènere a l’esport
Avui dia, no es pot afirmar que l’esport modern hagi aconseguit eliminar el sexisme i continua sent necessari dissenyar una perspectiva igualitària que permeti eliminar la bretxa de gènere a l’esport federat. 

El projecte GAP va dirigit a dones adultes de 18 a 50 anys -incloses aquelles amb qualsevol problema de salut mental o discapacitat física i/o intel·lectual-, organitzacions, federacions, clubs i administracions públiques. El seu principal compromís serà fomentar la pràctica esportiva de les dones, així com la seva participació en posicions de lideratge, a favor de la igualtat i l’equitat.

La responsable del departament Internacional i Acció Social de la UFEC i creadora del projecte, Milena de Murga, ha explicat que el GAP Women contemplarà campanyes de sensibilització i captació a diferents clubs i federacions esportives d’europa. “Per fer-ho possible, es duran a terme campanyes de sensibilització i captació a diferents clubs i federacions d’Europa, durant la setmana europea de l’esport”, ha explicat. 

Kick off amb les entitats col·laboradores 

Durant la jornada de kick off, s’han donar a conèixer diferents projectes i actors implicats en el projecte. 

Alla Krinitsina, representant dels projectes d’acció social de la UFEC, ha exposat les accions que es desenvoluparan per aconseguir un 50% de participació femenina en els projectes de Insersport (el programa de inserció laboral enfocat a professions relacionades amb l’esport), la Welcome league (la lliga esportiva per a persones refugiades) i el projecte FES, que combina l’aprenentatge de l’anglès amb la salut mental en adolescents. 

Un dels partners del projecte és la Federació d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS). Sara Font, administrativa de FECDAS, ha recalcat que el projecte GAP dóna continuïtat a la implicació en aquest sentit de la federació, destacant el projecte “Iceberg” realitzat el 2021 amb l’objectiu de visibilitzar i augmentar la participació de les dones en l’activitat esportiva subaquàtica. 

L’acte de Kick off ha finalitzat amb la taula rodona “L’accés i la participació de les dones amb alguna discapacitat en l’esport federat”, que ha comptat amb la participació de la presidenta de la Federació Catalana d’Esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL) Marina Gómez; i la Vicepresidenta de la Federació Catalana d’esports per Cecs i nadadora d’èlit, Anaïs García. 

“Sense base no hi ha èlit”, ha sentenciat García, incidint en la importància d’establir mecanismes de detecció i col·laboració entre entitats per promoure l’accés de nens i nenes a l’activitat esportiva, missió essencial de la seva federació. 

Per la seva part, Gómez ha explicat que cal lluitar també contra els dos frens principals a l’accés a l’esport de les nenes amb discapacitat: la sobreprotecció familiar i la dificultat logísitca per a famílies que viuen en zones descentralitzades.

Els nou partners que formen part del projecte són: International Council of Sport Science and Physical Education (Alemanya); Sports and Citizenship – Sport et Citoyenneté (França); International Sport and Culture Association (Dinamarca); European Non‐Governmental Sports Organisation (Suècia); Maiêutica – Cooperativa de Ensino Superior (Portugal); European Table Tennis Union (Luxemburg); Margherita Sport e Vita (Itàlia); Federació Catala d’Activitats Subaquàtiques (Catalunya); La Calle es Tuya (Espanya).

LAST
NEWS