En el context del Dia Internacional dels Drets de les Dones, el 8 de març, els socis del projecte Gap Women es van mobilitzar per promoure la participació de les dones en l’esport. Es van dur a terme nombrosos esdeveniments en tota mena de camps esportius per tota Europa, assolint més de 800 participants. Fem una ullada a aquests esdeveniments.
Persistents desigualtats de gènere en el sector esportiu continuen presents arreu d’Europa. En el 90% dels esports, hi ha una notable disparitat en el nombre de llicències que posseeixen homes i dones dins de les federacions. Aquestes desigualtats estan arrelades en un sistema que dificulta el desenvolupament de l’esport femení, manifestant-se en diverses disparitats.
Davant d’aquesta situació, el projecte Gap Women, amb el suport de la Unió Europea, reuneix 10 socis amb un objectiu comú: promoure la participació de les dones en l’esport i augmentar el nombre de llicències femenines a les federacions. La iniciativa està dirigida a dones, incloses aquelles en risc d’exclusió social, així com a organitzacions, federacions, clubs i autoritats públiques. A través de diverses activitats de sensibilització i esdeveniments, Gap Women té com a objectiu crear un entorn més inclusiu i equitatiu per a tothom. En el Dia Internacional dels Drets de les Dones, el 8 de març, el projecte va destacar les dones en l’esport, tant com a atletes com en posicions de gestió, entrenament i lideratge, durant una sèrie d’esdeveniments. Clubs i federacions associades arreu d’Europa es van sumar a la campanya per promoure la igualtat de gènere en els esports.
Esdeveniments presencials
Més de 90 persones van participar a l’esdeveniment de la UFEC el 7 de març, amb la presència de Marta Cantón, la primera atleta catalana en obtenir un diploma olímpic. La reunió va marcar el llançament de la quarta edició de WESE, el curs pioner de postgrau en lideratge esportiu femení, juntament amb la presentació del projecte Gap Women i un curs en línia sobre igualtat de gènere. Els assistents també van gaudir d’una sessió inspiradora sobre lideratge femení, facilitada per l’experta en comunicació no verbal Patrycia Centeno. A més, la UFEC va compartir el Manifest per la igualtat de gènere en l’esport a les seves xarxes socials.
El 23 de març, Sport and Citizenship va organitzar una conferència a Le Mans coincidint amb el primer partit femení del torneig de rugbi Sis Nacions entre França i Irlanda, enfocada en la participació de les dones en l’esport, ja sigui com a atletes o voluntàries. L’esdeveniment va comptar amb un panell de discussió en què dones van compartir les seves trajectòries, inspirant les joves assistents.
Camps de joc en línia
A principis de març, ENGSO va organitzar un aclaridor seminari en línia titulat “Tota dona és benvinguda a l’esport – Ho són?”, aprofundint en la inclusivitat de les dones en els esports.
Simultàniament, el Consell Internacional de Ciències de l’Esport i Educació Física (ICSSPE) va organitzar una sessió en línia el 23 de març titulada “Líders femenines en l’esport”, abordant el tema de la igualtat de gènere i el lideratge en l’àmbit esportiu. Amb panelistes de renom com Ruth M. Crabtree, Helen Mann, Eva Werthmann i Usha Nair, la discussió va explorar temes crucials com la igualtat de gènere, la reforma dels rols de gènere en el lideratge esportiu, superar barreres per a les dones en l’esport i identificar qualitats clau de líders efectives en aquest camp.

En el mateix període, Aps Asd Margherita Sport e Vita va realitzar un seminari centrat en la resiliència en els esports, abordant específicament les experiències de les dones en el futbol. La Dra. Sicília, psicòloga, va parlar sobre com el futbol ajuda a desenvolupar habilitats socials i a superar els estereotips de gènere a Itàlia. Durant l’esdeveniment, la presidenta de l’equip Pink Football, Alessandra Signorile, va instar els pares a permetre que les seves filles triessin lliurement els esports que desitgen practicar.
Esdeveniments esportius femenins



Quant als esdeveniments esportius, la Unió Europea de Tennis de Taula (ETTU) va organitzar el “Dia de Partits de Noies” el 2 de març de 2024, un esdeveniment important destinat a impulsar la participació de les joves jugadores de tennis de taula. Organitzat per AmagerBTK i Greve BTK, l’esdeveniment va oferir un espai de suport perquè les noies milloressin les seves habilitats i fomentessin la camaraderia a través d’activitats socials. Uns dies abans, Aps Asd Margherita Sport e Vita i Pink Bari Calcio Femminile Asd van organitzar un torneig regional de futbol per a noies, amb l’objectiu d’abordar la bretxa de gènere en els esports i promoure la igualtat de gènere, alentant la participació de les dones en les federacions esportives. Per la seva banda, FECDAS va organitzar “Try Dives for Women”, introduint onze participants al busseig sota la guia d’instructores. Aquestes iniciatives van celebrar el talent femení en l’esport, empoderant les participants i promovent la inclusivitat.

Girls Match Day. Drets d’imatge: Andreas Mikkel Photography
Espais Segurs i Iniciatives de Formació

Programa de beques per a instructores de busseig
Una altra iniciativa, la Unió Europea de Tennis de Taula (ETTU), va introduir un “Espai Segur per a Dones” als Campionats Nacionals de Dinamarca, celebrats a Fredericia els dies 20 i 21 d’abril. Aquesta àrea designada assegurava un entorn segur i acollidor per a les assistents femenines, amb el suport del personal, fomentant que més dones participessin amb confiança en esdeveniments esportius.
El mateix mes, FECDAS va llançar un programa de beques per a instructores de busseig**, oferint oportunitats a les dones en el sector dels esports subaquàtics perquè puguin seguir una formació professional. L’objectiu és empoderar i destacar les contribucions de les dones en aquest camp, promovent la diversitat de gènere en la instrucció de busseig i facilitant l’accés a oportunitats professionals en activitats relacionades amb el medi marí. Mitjançant aquesta beca, FECDAS busca elevar dones capacitades al nivell d’instructores, fomentant la inclusió i l’experiència dins de la comunitat de busseig.
Propers passos
De cara al futur, els socis del projecte Gap Women organitzaran activitats i esdeveniments addicionals al setembre de 2024 com a part de la Setmana Europea de l’Esport. A més, es presentaran entrevistes amb esportistes femenines de primer nivell al nostre lloc web, oferint la seva visió a partir de les seves experiències per animar i inspirar altres dones a participar en l’esport o continuar amb la seva pràctica malgrat els desafiaments que han hagut d’afrontar. Descobreix la primera entrevista amb Laia Palau, exjugadora de bàsquet, qui va ser jugadora internacional des del 2002 i capitana de l’equip nacional d’Espanya des del 2014. https://gapwomen.ufec.cat/2024/05/23/laia-palauits-basic-to-support-research-on-physical-training-for-women-especially-during-the-menstrual-period-specific-programs-for-women-and-promote-the-presence-of-more-women-in/